Project: Gezongen Water

De titel van het project verwijst naar het boek 'Songlines' van Bruce Chatwin, wat in het Nederlands vertaald wordt naar 'Gezongen Aarde'. Door het project ‘Gezongen Water’ worden verhalen van water samengebracht en krijgen Tilburgers een hernieuwde kijk en connectie tot het water in de stad.

 

Dit project is een volgende stap in de uitwisseling/dialoog tussen de regio Midden-Brabant en het erfgoed van de Aboriginal cultuur. De start werd met het project 'Sharing the Dreamtime' gemaakt'. Tijdens het project 'Dialoogreis door de stad', werd tijdens de Dialoog op het Water het idee voor dit project geboren. Deze projecten werden mogelijk gemaakt door een subsidie van de Gemeente Tilburg 'Een wereld te Winnen'.

 

Wat is de link naar Australie en Watersonglines?

Songlines zijn gezongen verhalen, die fungeerden bij de Aboriginals in Australie toen en nu als routeplanner én als identiteitsvormer. Hoe vind je de weg? Hoe verbind je je met je omgeving? Hoe herken je oriëntatiepunten onderweg en hoe deel je je ervaringen met anderen of met een volgende generatie? Dat is wat we ook voor ogen met het project 'Gezongen Water', dus gaan we vanuit de oeroude songline-traditie naar de waterwegen van Tilburg kijken.


    Welke waterhelden zijn er eigenlijk in Tilburg, wie hebben er een rol gespeeld of spelen een rol als het gaat om water in de stad Tilburg?

    Hieronder een groeiend overzicht van enkele waterhelden en inwoners of bezoekers van Tilburg die we zullen spreken in dit project over water in Tilburg.



      Caroline Docters van Leeuwen en John La Haye: Beschermvrouw & -heer van de Piushaven 

      Boek: Levende Have(n)
      Een waar voorbeeld met hun duurzame woonschip
      Museum Haven in Tilburg
      Zilveren legpenning voor al hun verdiensten in de Piushaven
      Artikel: '“Het is heerlijk om te spelen met water!”
      Waterdialogen
      Sous le Pont concerten


      Waterburgemeester Lucy Bathgate

      Lucy staat aan de wieg van veel schitterende projecten omtrent water in Tilburg.
      -Levend Water: film
      -Waterdragers: Samen met Sandra Coelers maakten zij een voorstelling
      -Waterlopen in Tilburg: Waterkaart van 1907 - artikel van Rob van Putten
      -Spoorpark: Denk aan het water in het Spoorpark



      Sandra Coelers alias Captain Coelers

      Sandra componeerde vele waterliederen, waaronder 'Ga je mee?'


      Abubakarr Bangura - Waterpompen in Sierra Leone

      Abubakarr woont al meer dan 20 jaar in Tilburg en legt dagelijks de verbinding met Sierra Leone, zijn geboorteland. Zo heeft Omroep Tilburg een documentaire over zijn werk in Sierra Leone gemaakt en gaan jaarlijks ook Tilburgse studenten daar stage lopen. Water halen uit een waterput is zwaar en riskant. Op veel scholen in Sierra Leone zijn waterputten wel beschikbaar maar de omstandigheden waaronder water uit de waterput wordt gehaald zijn dusdanig dat het veel energie kost en in sommige gevallen gevaarlijk is voor de schoolgaande kinderen


      Blauw Tilburg

      Stichting Faliekant nam voor Blauw Tilburg een aantal mensen die ze hebben leren kennen bij Heikant/Wever mee naar de Kennismakerij. Daar hangt de grote waterstromenkaart van Lucy Bathgate (levend water). Zij vertelden ons hun verhalen met herinneringen aan de blauwsloten. Blauw Tilburg is een Tilburgs communityproject van Stichting Faliekant met geschiedenis, water en kunst. Samen zetten we de unieke en in vergetelheid rakende blauwsloten weer op de kaart. Ook dromen we over een toekomst van levend water in Tilburgse wijken. Dat uiten we met 3 kunstwerken die we samen bedenken, maken, vieren en delen in 3 wijken in de 1e helft van 2016.


      Everywhen 

      In 2018 was er een prachtige interactief presentatie 'Everywhen' (Facebook, website) op Station Tilburg.